12

aug 2024

Regelgeving brandveiligheid

Regelgeving brandveiligheid: geen scootmobielen en meubilair in gangen van woongebouwen.

Vanaf 1 januari 2024 heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de regelgeving rondom brandveiligheid in woongebouwen. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) is aangepast om de veiligheid van bewoners nog meer te waarborgen: er mogen geen brandbare objecten in de gangen en andere gemeenschappelijke verkeersruimtes van woongebouwen staan. Dit geldt ook voor scootmobielen.

Wat is er gewijzigd?

In Hoofdstuk 6 (Gebruik van bouwwerken) van het BBL zijn in artikel 6.2 (Brandveiligheid) twee nieuwe artikelen toegevoegd. Deze artikelen stellen specifieke eisen aan de vluchtroutes (gangen, trappen en verkeersruimten) in woongebouwen. Er wordt een (niet limitatieve) lijst gegeven van objecten die voortaan niet meer in vluchtroutes mogen staan:

  • Meubilair, tenzij onbrandbaar
  • Elektrische vervoersmiddelen zoals scootmobielen
  • Huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten
  • Decoraties, tenzij deze onbrandbaar zijn

Daarnaast mogen er geen objecten staan die de vluchtroute belemmeren. Dit betekent dat de bouwkundige vrije breedte van de verkeersruimte (zoals gangen en trappen) niet mag worden ingeperkt, tenzij er minstens een beschikbare breedte overblijft van 1,2 meter.

Implicaties voor gebouweigenaren

Voor gebouweigenaren (zoals de VvE) betekent dit een extra eis in de zorgplicht ter attentie van de veiligheid van bewoners en gebruikers. Er zal meer gecommuniceerd en gehandhaafd moeten worden om te zorgen dat de nieuwe regels worden nageleefd.

Hoe nu verder?

Het is allereerst van belang dat alle bewoners en gebruikers van het VvE-gebouw op de hoogte zijn van deze wijzigingen. Aanpassingen in de gemeenschappelijke ruimtes kunnen nodig zijn en het is raadzaam om hier zo spoedig mogelijk actie op te ondernemen. De VvE kan de brandveiligheid laten toetsen door de brandweer.

Conclusie

De nieuwe regels omtrent brandveiligheid in woongebouwen zijn een belangrijke stap in het verhogen van de veiligheid van bewoners en gebruikers. Hoewel dit mogelijk voor ongemak zorgt, is het uiteindelijke doel een veiligere woonomgeving te creëren.

Bronnen: